26 Aralık 2013 Perşembe

First War(İlk Savaş)

İlk Savaş 



(Warcraft 1) Orkların Güruhu VS Azeroth Krallığı

Kazanan:Orklar

Savaş;Drarenor'un Ork klanları ve İnsanları arasında yaşanmıştır.Sonunda Azeroth'un insan krallığı tamamen yokolmuştur.Hayatda kalanlar Lordaeron'a sığınmıştır.

Dönemsel olarak,Birinci savaş ve ikinci savaş'ın arası belirsizlik arz eder.Savaşın genel olarak ele alırsak,Horde'un öncül saldırıları,insanlar tarafından dağıtılsa da,İkincil teşebbüslerde Orkların gücünde değişimler meydan gelmiş ve savaş kazanılmıştır.Olayların akabinde, 2.savaş gerçekleşmiş,insanlar düşmüş Krallıklarını geri almak için mücadele vermiştir




Genel;


Stormwind İnsanları refah ve huzur içinde pekçok yıl yaşamıştır.Bu huzurlu dönem,Medivh'in Kara titan Sargeras tarafından ele geçirilişiyle sonlamıştır. Boyutlararası kapı olarak bilinen Dark portalın(Kara Kapı) açılmasıyla,Kil'jaeden tarafından yozlaştıran Orkların oluşturduğu Horde,Portaldan geçerek insanları soykırıma tabi tutmuştur.Orklar kendilerine duydukları aşırı güvenle ilk önce Stormwind Keep saldırmış,ve yenilmişlerdir.Bu saldırı 1.savaşın başlangıcı olarak kabul edilir.



Kumandanlar

Alliance;Kral Adamant Wrynn 3,Kral Llane Wrynn,Anduin Lothar

Horde;Savaşşefi Blackhand the Destroyer,Ogrim Doomhammer,Gul'dan the Warlock,Chogall,Kilrogg.

Birlikler

Azeroth Kralığı ,Northshire Clericleri,At Kardeşliği Şövalyeleri

Orkların Horde'u,Gölge Konseyi,Blackrock Klanı,Bleeding Hollow(kanayan oyuk) Klanı,Twilight Hammer(Alacakaranlığın) çekici Klanı


1.Savaş-Orkların Azeroth'u İstilası;



-Nerzhul

İstilanın öncesinde yaşananlar;

Horde öncesi ork klanlarının ilk belkide biraraya getirip yönetin ilk Ork Şaman Ner'zhul, Sargerasın kumandını Kil'jaeden tarafından kandırılmasıyla olaylar gelişir.Kil'jaeden,Drenei'lerin komploplanları yaptığını ve orkları temizleyeceklerini söyler.Rahmetli eşi Rulkanın ruhu görüntünde gelen Kil'jaeden,Ner'zhul güvenini bu şekilde kolaylıkla kazanmıştır.(eşinin gerçek ruhu Oshu'gun'un içindedir-bazen ner'zhul gerçekden eşinin ruhuyla konuşmaktadır.).Birkaç ay sonra kendini Büyük kişilik Kil'jaeden olarak tanıtır.Drenei'lerin hainliği hakkında bilgilendirir.Ner'zhul'un halkını kurtarması için şeçildiğinden bahseder.Ataların ruhlarıyla iletişimi kesilen Ner'zhul'un kafası karışmaya başlar.

Ner'zhul atalarının emrini yerine getiriyorum düşüncesiyle orkları toparlar ve drenei yerleşim yerlerine saldırıya geçer.dreneiların deri rengi,elbiselarini gördükçe kafası karşır.Kil'jaeden bu dreneilara çok benzemektedir.Yanıt aramak için Oshu'gun(Ruhların dağı) ile iletişime geçer.Atalarının onu bir canavar gibi karşılamaları sonucunda şok olur.Karısının ruhu Kil'jaeden tarafından manipüle edildiğini söyler.

Ner'zhul sonunda Kil'jaedenin ihanetini farkeder ve orkları bu iblisin pençelerinden kurtarmaya karar verir.Ama güç delisi çırağı Gul'dan,Kil'jaedeni uyarır.Bunun üzerine Ork kabilelerinin başı Gul'dan olur.Ner'zhul güçleri alınmış bir şekilde,orkların kana susamışlığını ve Warlock büyülerinin sonuçlarını görmek zorunda bırakılır.Gölge konseyini durdurmak için güçsüzdür.

Gul'dan ,Ner'zhul tamamen güçsüz olduğunu sanarak rahat hareket eder.Eski Hocasının,Gölge konseyinin bütün dökümanlarına bakmasına ses çıkarmaz,Ner'zhul,Kil'jaedenin Mannoroth'un kanıyla orkları besleyeceğini öğrenir,Ner'zhul kaybolan posizyonu yüzünden ve Gul'danın sahte tavırlarına kimseyi inandırmıyacaktır,ististani olarak bir kişi vardır.

Ner'zhul'un tavsiyesini,Frostwolf Klanından Durotan dinlemez ve kanı içmez.Durotan ve Draka,Ner'zhul eylemlerinden haberdar olan tek çiftdir ve bu sır onlarla birlikte ebediyete intikal etmiştir.Bugün,Azerothun en büyük düşmanı olarak bilinen Ner'zhul(Lich King)'in,orkları tamami bir yıkımın eşinden kurtaracağını kimse düşünmemiştir.

Burning Legionun Lordu, orklara dreneilera karşı savaşmak için karşılığında İblis Pit Lord Mannoroth'un kanını içme teklifi götürecektir.Blood Curse(Kan Laneti) nin etkisi altına olan orkların agresiflik düzeyi bir hayli artmakla beraber,ruhsal yapılarıda bozulacaktır.Bir zamanları onurlu ve barışcıl kabileleri gitmiş yerine komşuları Drenei'lara kan kusturan,vahşi orklar gelmiştir.Drenei katliamları orkları tek bayrak altında toplayabilimiştir.

Kan Lanetiyle Dreneilar soykırıma tabi tutulur.Savaşacak düşman kalmaz.Bu Gul'dan için sorunların başlamaşı anlamına gelir.Kabileler birbirine girer,Gul'dan eğer yeni bir düşman bulamazlarsa orkların kendini yokedeceğini anlar.

Bu olaylardan sonra,Gul'dan yozlaşmış çok güçlü bir büyü olan Medivh'le irtibata geçer.Medivh Sargerasın etkisi altındadır.Medivh,orklara Azeroth'u istila etmenin yolunu açar.

Medivhin ve Gölge Konseyinin çabalarıyla Dark Portal yaratılır.Azeroth ve Draenor arasında bağlantı kurulur.Draenor tarafı-Hellfire peninsula & Azeroth tarafı Blasted Lands'dedir.

Portal yeterince genişlediğinde,Orkların devasa orduları geçer,orkların tek zayıf bağlarla bağlı olan müttefiki Ogrelerdir.Ve 1.savaş başlar.

Savaş Başlıyor;


-Kilrogg

Gölge Konseyinin uyarılarına rağmen,orklar başlangıçta ufak bir direnişle karşılaşırlar ve Kana susamışlığın etkisiyle zayıf düşmanlarının üstlerine giderler.Çok sağlam bir şekilde korunan Stormwind Kalesine saldırıyı Cho'gall ve Kilrogg Deadeye yönetir.

-Chogall

Kalabalık sayıları Azeroth'un askerlerinin kalkandan oluşmuş duvarıyla boy ölçüşemez.Atın kardeşliği şövalyeleri Ork kanatlarına taaruza geçerler,daha önce atlarla hiç karşılaşmayan orklar dağılır ve kaçmaya çalışırlar,Şövalyelerin insafsız takipleri sonucu yakalanırlar.İlk savaşda Orklar büyük bir darbe yemiştir,çok azı Draenor'a geri kaçabilmiştir.


-Blackhand

Bu yenilgiden sonra,Horde, Saygıdeğer ve Büyük taktik ustası Warchief Blackhand(Kara el) the Destroyerın(yıkıcı) altında toplanmıştır.Egoistik ve güç açlığıyla yanıp tutuşan Blackhand,Guldan ve Gölge Konseyi için manipüle etmesi kolay bir hedefdir.Yeni savaşşefinin liderliğinde Orklar,Azerotha yenilenmiş bir şekilde girererer,Stormwind'in kapılarına dayanırlar.

Nihai saldırı gerçekleşmeden çnce,Gul'dan,Sargerasın Türbesinin tam yerini öğrenebilmek için Medivh'in zihnine girmeye çalışır,ve komaya girer.Lord Anduin Lotharı Medivhi kesmesi üzerine komadan çıkar.Bu sırada Blackhandin sağ kolu ve genarali Orgim Doomhammer,Blackhandi öldürür ve Orkların yeni savaşşefi olur.Orgrim Gölge konseyinin de saltanatını sona erdirr,tüm warlockları hain ilian eder ve birçoğunu öldürür.

Doomhammer ork kabilelerinin Stormwind Kalesine saldırtırır.Şehir,Horde'un bütün gücüyle saldırması karşsında dayanmakta güçlük çeker.



-Llane Suikastı

2. saldırıda Kral Llane Wrynn yarı ork Garona Halfocen suikast'e uğrar bu aynı zamanda Stormwind'in düşüşünde göstergesi olmuştur.Azeroth'un insan kralığı nerdeyse tamamiyle yokedilmiştir.Tahtın varisi genç Varian Wrynn,Anduin Lothar'la birlikte Kuzey Krallığına sığınacak bir yer bulması için götürülür.Prens Varian bu nedenle ,Kral Terenas Menethil'e ölene dek sadık kalır. Kralın oğlu Arthas'la tanışır ve iki prens kısa zamanda, iki iyi arkadaş olurlar.

2.savaş İnsanların kaybedilen toprakları için geri dönmesiyle başlayacaktır.Anduin Lothar tetikdedir.




Kronoloji


Orkların Horde'u Draenor gezegenini ele geçirir.

Ork klanları kendi arasında savaşmaya başlar

Büyücü çocuk Medivh doğar.

King Adamant Wrynn 3 ve Lady Varia'nın oğulları Llane doğar.

Medivh komaya girer,babası ölür.

Medivh baygınken,Gul'dan'a Azeroth'u ve kaynaklarını gösteren,görü yollar.

Medivh 6 yıl sonra komadan çıkar,aynı gün Llana Azeroth'un prensi olur.

Warlocklar,Dark portal üstüne çalışmaya başlarlar,edindikleri bilgiler üzerine Ork Horde'unu yeniden toparlar.

Dark Portal açılır,Horde istilaya başlar.

Başlarda savaş Horde için iyi gitmez,kolay bir zafer beklenmektedir.İlk saldırıdan çok az ork kurtulur.

Kaos dönemi ilk savaşla başlar,Kral Adamant'ın ölümüyle son bulur.

Bu beklenmeyen hezimet Horde'u rezil eder.Klanlar birbirlerini suçlarlar,kaos yaşanır.

Gul'dan,Savaşşefi Blackhand'i kukla haline getirir,acımasız bir diktatör gibi hareket eder.Yeni Savaşşefi Klanları toparlar ve yeni saldırıya hazırlar.Orklar ,Black Morass'ın yakınındaki insan yerleşim yerine çöker.

Medivh,Gul'dan a yeni bir görü yollar.Sargerasın Türbesi ve içerdiği güçü göstererek,alay eder.

Orklar,köylere,kasabalara girmekte,önüne geleni öldürmekte ve herşeyi yağmalamaktadır.Büyük Hamlet köyü ve Sunnyglade yokedilir.

Lord Anduin Lothar,Medvhin ihanetini farkeder,Khadgar ve birliklerle Kulesine giderek Medivh öldürülür.Sargerasın ruhu kaçar.

Türbenin yeri için,Medivhin zihnini kurcalamaya çalışan Gul'dan büyücünün ölümüne kadar komaya girer.Gölge konseyini ve Blackhand'i çaresiz bırakır.

Blackhandin yakın arkadaşı ve dostu,Ogrim Doomhammer.Gul'danla olan işbirliği yüzünden blackhandi keser ve yeni warchief olur.

Northshire,Goldshire,Moonbrook yokedilir.

Stormwind Keep,Horde'un kudreti önünde dayanamaz ve düşer.Gul'danın suikastçıları Kral Llane öldürür.(yarı ork Garona tarafından)

Frostwolf Klanın şefi Durotan ve eşi Draka,Doomhammera Gul'danın ihanetini söylemek üzere giderken,Gul'danın orkları tarafından öldürülür.Suikastçılar Duratanın bebek Oğlunu ölüme terkeder.Kumandan Aedelas Blackmoore tarafından bulunan bebek orka köle anlamına gelen thrall ismi verilir.

Ogrim Doomhammerın ajanları Garonayı yalakar ve işkence eder,Izdırap içinde Gölge Konseyinin yerini söyler.

Gul'danın warlockları kesilir,Gölge konseyi dağıtılır.Gul'dan komadan uyanır ve merhamet dilenir.Doomhammer horde'un büyücülere olan ihtiyacını bildiğinden, merhamet eder.

Lord Anduin Lothar Azeroth Kralığının kaybedildiğini kabullenir.Lordaeron'a doğru birliklerini ve halkını çeker.

Warlocklar portal üzerinde deney yapmaya devam ederler.

------------

Aslında 2.savaşı anlatmak istiyorum detaylarıyla,Kronolojik sırayla gitmek istedim.

Genel Tarihçede bulamıyacağınız bazı detayları burda bulabilirsiniz.

Çok aramama rağmen savaş kayıpları hakkında resmi,gayrı resmi bir rakam bulamadım.

2 yorum: